*/ ?>

Welkom bij
wijnvandeboer.nl

Topwijnen, direct van de boer zo bij u thuis.

Wijn uit Weinviertel

Wijn uit Weinviertel

De wijngebieden in Oostenrijk liggen vooral in het oosten van het land. Het westen heeft te veel bergen om wijnbouw mogelijk te maken. De totale wijngaard-opppervlakte bedraagt ongeveer 51.000 hectare en 70% van de Oostenrijkse wijnen zijn wit. Oostenrijk ligt op dezelfde breedtegraad als Bourgogne, tussen 47˚ en 48˚ NB. Het klimaat kent over het algemeen warme, zonnige zomers en een lange, milde herfst. Koele nachten zijn hierbij typerend. De jaarlijkse neerslag varieert per gebied van circa 400 mm tot wel 800 mm in Steiermark. De meeste wijngaarden liggen op 200 meter hoogte met uitschieters van 560 m.

De invloed van de rivier de Donau beïnvloedt het klimaat sterk in de daaraan grenzende gebieden. De rivier weerkaatst het zonlicht en tempert extreme temperatuur-wisselingen. Hetzelfde geldt voor de gebieden rondom Neusiedlersee, waar vooral de lange, zonnige herfstdagen in combinatie met ochtendnevels de ideale omstandigheden vormen voor de vorming van botrytis, Edelfäule. Uit Neusiedlersee en Neusiedlersee-Hügelland komen de mooiste (Trocken)Beerenauslese wijnen. Verder zijn de Oost-Europese windstromen afkomstig van de steppen(poesta’s) ook van invloed op het klimaat.

De pittigste wijn van Oostenrijk komt uit het ‘Weinviertel’ en is – typerend voor de regio ten noordoosten van Wenen – een Grüner Veltliner. Hij geeft zowel wijnkenners als liefhebbers zin in ‘meer pit in het leven’ en dat is natuurlijk precies wat we zoeken.

Weinviertel wijn in de shop: