*/ ?>

Welkom bij
wijnvandeboer.nl

Topwijnen, direct van de boer zo bij u thuis.

Over de Elzas

Elzas__1440659162_188.207.108.29

Het wijngebied Alsace (Elzas) ligt in het noordoosten van Frankrijk en vormt een smalle strook van ongeveer 120 kilometer lengte en circa 5 km breedte. De oppervlakte is 15.535 ha. aan wijngaarden met een officiële AOC-status. In het verleden stond de regio afwisselend onder Duits en onder Frans bewind, wat in de naamgeving en in de stijl van de wijnen is terug te vinden.
Het gebied kent een beschutte ligging, waarbij de neerslag afkomstig uit het westen door de Vogezen wordt tegengehouden.In het westen grenst het gebied aan de Rijn met aan de overzijde de Duitse wijnregio Baden. Door de bescherming van de Vogezen is het klimaat uiterst zonnig.

Het grootste deel van de wijngaarden liggen op een smalle strook halverwege op tamelijk steile hellingen met een hoogte van 200 – 350 m. boven de zeespiegel. De Elzas kent een grote verscheidenheid aan druivenrassen. In tegenstelling tot andere Franse wijngebieden staan de namen van de druivenrassen hier wel vermeld op het etiket.

 

De belangrijkste productie van Elzaswijn bestaat uit witte wijn: Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, en er is een discussie gaande over het wel of niet vermelden van de druivenrassen. Vooralsnog ziet het er naar uit dat er weinig zal veranderen tot opluchting van velen.
Elzaswijnen hebben een kenmerkende stijl. De structuur is stevig en de wijnen bezitten veelal een aromatisch karakter. De wijnwetgeving voor Elzas kent drie appellations: Alsace, Alsace Grand Cru en crémant d’Alsace. De Grand Cru-wijnen bedragen 4% van de productie.

Wijnen uit de Elzas in de shop.