Vind je wijn

Filters

Oogstjaar
Prijs

Wijn van de Boer

Wij staan voor goede wijn van goede boeren. Dit betekent: de lekkerste wijnen, rechtstreeks van de boer bij u op tafel.

Dat scheelt wél in prijs, maar absoluut niet in kwaliteit. De geselecteerde wijnen zijn door de beste sommeliers van Nederland uitgezocht. U bent dus verzekerd van een heerlijke, smaakvolle wijn. Elke keer opnieuw.

Het is dus geen wonder dat steeds meer wijnliefhebbers Wijn van de Boer ontdekken.

Vrienden van de boer

Wijn van de boer bestaat nog niet eens zo heel lang. In die korte tijd hebben we al wel een trouwe klantenkring opgebouwd, waarvan we er graag een paar aan je voorstellen.

Bourgogne

De Bourgogne is een fascinerend wijngebied. Er zijn twee druivenrassen die er de dienst uitmaken: chardonnay voor witte wijn en pinot noir voor rode wijn. Het gebied kent een grote verscheidenheid aan bodemssamenstellingen en microklimaten. Waar de Bourgogne nu is, was ooit een subtropische zee. De mergelbodem bevat daardoor veel fossielen en varieert van overwegend kalk tot overwegend klei. De wijnen van de beste wijngaarden mogen Grand Cru of Premier Cru op het etiket zetten. Het gebied bestaat uit vijf districten: Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise en de Mâconnais.

Chablis
De Chablis is het noordelijkste wijngebied van de Bourgogne. Het is een gebied waar de chardonnay-druif strakke, terroirgetypeerde wijnen voortbrengt. De unieke bodem in Chablis bestaat uit fossielrijke kalk, genaamd ‘kimmeridge’. De beste locaties zijn toebedeeld aan 7 Grand Cru wijngaarden: Bougros, Les Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos and Blanchot. De productie hiervan bedraagt slechts ongeveer 3%. De Premier Crus zijn iets sneller op dronk, bij voorkeur 3-5 jaar na de oogst. De appellations Chablis en Petit Chablis vormen het grootste deel van de productie.

Côte d’Or: Côte de Nuits en Côte de Beaune
De Côte de Nuits loopt van vlak onder Dijon tot aan vlak boven Beaune en is vernoemd naar Nuits-Saint-Georges. Dit is de grootste gemeente, maar zeker niet de beroemdste. In tegenstelling tot gemeenten als bijvoorbeeld Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée en Chambolle-Musigny is geen enkele wijngaard in Nuits Grand Cru geklassseerd. In de Côte de Nuits worden pinot noirs geboren die tot de duurste wijnen ter wereld behoren. Wijnen met zowel kracht en lengte als finesse en elegantie.

De Côte de Beaune begint vlak boven Beaune en strekt zich zuidwaarts uit richting de drie dorpen van Maranges. Het district is vooral bekend om zijn grote witte wijnen afkomstig van de chardonnay. Wat de pinot noir in de Côte de Nuits lukt, lukt de chardonnay in dorpen als Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet: wijnen met zowel kracht en lengte als finesse en elegantie voortbrengen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit de geboortegrond is van de duurste droge witte wijn ter wereld. Daarnaast worden in de Côte de Beaune ook fraaie rode wijnen gemaakt, zoals op de Corton-heuvel, in Pommard en in Volnay. Over het algemeen zijn de rode wijnen uit de Côte de Beaune iets lichter van structuur dan die van de Côte de Nuits.

Côte Chalonnaise
De Côte Chalonnaise ligt direct ten zuiden van de Côte de Beaune. Dit district telt 5 gemeentelijke herkomstbenamingen. De noordelijkste gemeente is Bouzeron. Deze appellation produceert wijnen van de Aligoté druif. Verder maken Rully, Mercurey, Givry en Montagny ook deel uit van de Côte Chalonnaise. Deze gemeenten staan vooral bekend om pinot noirs en chardonnays. De Côte Chalonnaise produceert dan wel geen Grand Cru wijnen, Montagny heeft wel de meeste premiers crus van de hele Bourgogne (49!).

Mâconnais
In de Mâconnais wordt de invloed van de Middellandse Zee merkbaar. De temperaturen worden hoger en er valt minder neerslag. De grond bestaat voor een deel uit kalksteen, waarop de chardonnay zich thuis voelt. De Mâconnais is beroemd om zijn witte wijnen, waarvan Saint-Véran en Pouilly-Fuissé de bekendste zijn. Deze twee appellations zijn verdeeld over een aantal gemeenten. Voor beide lopen er aanvragen om een aantal wijngaarden tot premier cru te verheffen. Geheel terecht, want een goede Pouilly-Fuissé kan zich bij blindproeverijen soms meten met een grand cru uit de Côte de Beaune. De enkele rode wijnen die in de Mâconnais worden gemaakt, zijn voornamelijk gemaakt van gamay noir à jus blanc. Niet verwonderlijk, gezien het feit dat de Mâconnais hier overloopt in de Beaujolais, hét domein bij uitstek van de gamay.

Labaume Ainé & Fils Bourgogne Chardonnay
Labaume Ainé & Fils Bourgogne Chablis
Labaume Ainé & Fils Bourgogne Meursault
Labaume Ainé & Fils Bourgogne Aloxe-Corton
Labaume Ainé & Fils Chambolle Musigny
Domaine Karel de Graaf Meursault les Narvaux

NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte en ontvang maximaal één keer per maand informatie en aanbiedingen over de beste wijnen in je inbox.

GEGEVENS
KVK nummer: 09047958
BTW nummer: NL005426455.B01

alle rechten voorbehouden 2018